Panagrellus redividus Linnaeus, 1767
hádě živorodé (MIKRY)
Hádě živorodé chováme doma na chlebové kaši. Tento způsob chovu je velmi čistý a nezapáchá.
Chleba zbavíme kůrky a získanou čistou chlebovou hmotu zpracujeme s malým množstvím vody na hustou kaši. Chlebovou kaší vyplníme nejlépe PE nádoby do vrstvy vysoké cca 1 cm - 2 cm.
Na tuto připravenou chlebovou hmotu natřeme cca 1 mm vrstvu ze zakoupené násady hlístic a nádoby poté uzavřeme víčky.
Hlístice chováme při doporučené teplotě 22°C - 26°C, je známo, že čím je teplota vyšší tak se množí rychleji, ale kultura háďátek se také rychleji spotřebuje a naopak při nižších teplotě je háďátek méně, ale kultura miker vydrží déle.
V takto založených chovech se přibližně do 14-ti dnů háďátka rozmnoží natolik, že vylézají na stěny nádob a tehdy je můžeme začít zkrmovat.
Pravidelně cca každý druhý den víčka od chovných nádob na několik minut otevíráme - odvětráváme, aby se vyměnil vydýchaný vzduch za čistý a hádě živorodé se neudusilo.
Krmíme jimi tak, že je seškrabujeme ze stěn např. štětečkem, párátkem, špejlí či lžičkou a po opláchnutí je nabídneme našim živočichům.
Substrátem ze dna chovných nádob miker nekrmíme a po vyčerpání kultury jej ekologicky zlikvidujeme.